Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2013 20:35 - За прошката...
Автор: nightorchid78 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1904 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес разговарях с една приятелка и тя ми сподели, че според нея "прошката" била огромно зло.
На изуменият ми въпрос защо мисли така сподели, че много хора си мислят, че прошката като акт заличава цялото им деяние и всичко минава безнаказано. Истината е, че нищо няма безнаказано или по-точно дори не наказание, а това е избор и последици от избора ни. И според нея - според това, не бивало да има прошка. Защото самият факт, че прощаваш нещо означавало, че според теб този човек е извършил нещо лошо. Погледнато от този ъгъл би трябвало да се запитаме кои сме ние, че да решаваме кое е грешно и кое правилно. Иначе казано за теб може да е грешно това което за мен е правилно. До тук, до някъде трябваше да се съглася, поради простата причина че от дълго време насам се опитвам да не съдя избора на другите, и да се опитвам да разбирам че всеки гледа нещата според собствената си призма!
После... това че ти се прощавало много хора го приемали като отмиране на греховете и откупуване на грешките и хората искали да вярват че с прошката се отмиват и последствията... На което аз отговорих разбира се, че това ми е много крайно като акт и едва ли не, дай да минеш през всеки като валяк, който ни настъпи, бутне или каже нещо накриво? Няма безгрешни хора и мисля, че първо трябва да простим на себе си, за да можем да простим и на другите.
"Да , де но отсрещния щял да си помисли че винаги ще се разминава безнаказано. 
Първо, нищо не остава без последствие и второ, контрирах, че първият път е възможно да е грешка, но знаейки - вторият път вече е въпрос на избор. Съдейки от думите и обаче установих, че на нея никога не и е било прощавано за каквото и да е, за да съди по толкова строг начин, тя потвърди съмненията ми. Опитах, но неуспях да обясня, какво е да разбереш, че са ти простили, не е нужно да има ритуал, да бъде церемония или нещо извънземно. Но истински благородният човек успява да прости и да ти го покаже и без думи! И самият акт на прошка може да бъде осъзнаване за другия и да го накара да се замисли много повече и не мисля че има много "зло" в това както се изрази тя. Да простиш на другия, поне аз мисля така. Би ми било интересно да разбера какво мислите вие по въпроса? 


Тагове:   прошка,


Гласувай:
6



1. anaevada - :) :) :)
10.02.2013 20:49
Да, разбира се, прошката е прекрасно нещо, най-малкото трябва да прощаваме, защото така сами се пречистваме и изхвърляме яростта и желанието за отмъщение. И оттам, наистина, интелигентният човек прощава, защото той не мисли зло, не мисли наказание, още повече за отмъщение. :)
цитирай
2. gen - .
10.02.2013 20:49
Прощава Господ, ние трябва да се молим. Нека казаното да не звучи религиозно, но само когато има прошка от Всевишния ние ще имаме "спирачка" за грешките, които волно или неволно правим.
цитирай
3. nightorchid78 - Това открих в нета на този адрес: ...
10.02.2013 22:11
Това открих в нета на този адрес: http://www.novavizia.com/14357.html, не са мои думи и не искам да ме обвинят в плагиатство просто съм нпълно съгласна затова си позволявам да цитирам: "“Когато простим, ние се освобождаваме от оковите на миналото, а това ни позволява да заживеем пълноценно живота си и да му се радваме.

Защо ни е толкова трудно да простим?

Защото ни боли и обикновено държим човекът, който е отговорен за това да знае, че ни боли. Или искаме от него да си признае грешката и това, че имаме пълно основание да му се сърдим и да ни боли. Поради това отказваме да простим на хората, за които смятаме, че са ни наранили по някакъв начин и предпочитаме да се държим здраво за миналите си болки, защото се страхуваме, че ако простим ще ги освободим от отговорност и ще признаем, че не ние, а те са били прави.

В резултат на това се оказваме губещите във въображаемата битка. Продължаваме да носим товара на миналото и се държим здраво за своите негативни мисли и емоции. Това чувство постепенно започва да ни разяжда отвътре и ляга като черен облак над живота ни.

Затова позволете на миналото да си отиде. Освободете се от него. Простете на всички участници в събитието, в това число и на себе си!…

Прошката сътворява истинско чудо. Чувствате се така, сякаш сте се освободили от строг тъмничен затвор. Прощавайки, вие не освобождавате другия от отговорност, а си дарявате щастие… Затова върнете си силата на духа и започнете сами да цените и признавате себе си!"
цитирай
4. djani - Много спорна тема...
15.02.2013 13:42
Два полюса: "Око за око, зъб за зъб" и "Когато те ударят по едната страна, обърни и другата". И двете твърдения са от Библията. Ветхия и Новия завет. Истината е някъде там. Всичко зависи от гледната точка и размера на причиненото зло...
цитирай
5. nightorchid78 - И си "прав" принципно но ...
15.02.2013 15:18
И си "прав" принципно но и кои сме ние че да отсъдим дали нещо е правилно или грешно, няма как да видим напред във бъдещето и да знаем че еди кое си действие ще предизвика това и това, затова и принципно се опитвам да избягвам максимално съденето, по-скоро се опитвам да го разглеждам като избор и последици от избора, а не като правилно или грешно, но това си е въпрос на лично виждане...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nightorchid78
Категория: Изкуство
Прочетен: 23209
Постинги: 8
Коментари: 18
Гласове: 59
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930