Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2012 04:45 - ИМА И ТАКИВА ПРЕЗИДЕНТИ
Автор: conspiracii Категория: Новини   
Прочетен: 2609 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 23.08.2012 13:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Уникалната драстична реч на Уругвайския президент по време на конференцията Rio+20 (в превод от превода на английски, който впрочем беше ужасен, но се постарах да вкарам малко ред...)
"........Цял следобед ние тук говорим за устойчиво развитие. И най-вече за това,
как да измъкнем от бедността огромен брой хора. И тъй, как мислим да го направим? Моделът на производство и потребление, който имаме в момента, е този на богатите общества. Но какво би станало с тази планета, питам се аз, ако в Индия всички семейства имат толкова коли, колкото семействата в Германия. Ще остане ли кислород за дишане?....Тези неща трябва да се обсъдят.
Нашата цивилизация се характеризира с конкуренцията и пазарните взаимоотношения. Пазарът от своя страна създава пазарни общества. И довежда до тази глобална глобализация. Която днес ни дава един всеобхватен възглед за нещата.
Но - ние ли владеем глобализацията или тя владее нас?
Можем ли изобщо да говорим за солидарност и за взаимопомощ, щом имаме икономики основани на нечестна конкуренция. Що за братство е това? Не ме разбирайте погрешно - аз не искам да омаловажавам това събитие (конференцията). Напротив - но предизвикателството пред нас е колосално. Проблемът е политически. Човекът не владее силите, които сам е пуснал. Точно обратното - тези сили властват над човека и живота.
Ние не сме дошли на тази планета, за да се развиваме (икономически). Ние сме
тук, на нас ни е даден живот, за да сме щастливи - защото животът е преходен. Животът е много кратък. Животът е в основата на всичко. Но ако животът ми се изплъзва, понеже всичко, което правя, е да работя, за да купувам и придобивам повече, ако консуматорското общество е двигателят на всичко - къде ни води това? Ако потреблението спре или намалее, тогава икономическото развитие се забавя и настъпва стагнация.
Но именно консумацията е тази, която консумира и изчерпва планетата. А хората искат да продават още и още. Една електрическа крушка, например, не може да изтрае повече от 1000 часа. Има крушки, които траят много по-дълго, но пък те биха стрували толкова скъпо, че ние не бихме могли да си ги позволим. И така ние се въртим в дяволския кръг на "изхвърлящото" общество.
Това са политически проблеми.Ние трябва да започнем да се борим за един нов тип култура. Не че искаме да се върнем към пещерния човек, но и не бива да се оставяме да бъдем подвластни на пазара. НИЕ трябва да владеем пазара.Ето тук аз виждам политически проблем...Както е казал Сенека: беден не е онзи, който има малко неща, беден е онзи, който продължава да има нужда и да иска още и още и още. Това е културна концепция.
И така, аз приветствам усилията, които се положиха тук и изводите, които се направиха. Някои от тях може и да не са популярни, но ние трябва да сме наясно с тези неща. Кризата с водата, например. Разрушаването на околната среда. Това не са причини, причините са в нашия модел на цивилизация, който ние сами сме установили и който трябва да преразгледаме.
Моята страна има 3 милиона жители, малко повече - 3200000. Но ние имаме едни от най-добрите стада говеда и овце в света. Най-добрите в света. Моята страна изнася месо и мляко, млечни продукти. Почти 80% от земята на Уругвай е подходяща за фермерство. Моите братя фермери преди работеха по 8 часа на ден., сега работят по 6. Но пък сега им се налага да работят на две места, за да могат да плащат за нещата, които са купили - коли и други предмети... Така че в крйна сметка те работят повече от преди. Това е като ревматизъм, който постепенно завзема тялото и отнема живота. Нима това е предназначението на човешкия живот?
Не може развитието да засенчва щастието, развитието трябва да служи на човешкото щастие, любов, човешки отношения, отношенията между родители и деца... Животът на нашите близки и приятели е най-голямото богатство, което имаме, и когато се борим за околната среда, първият елемент на природата се нарича човешко щастие..."


Президентът на Уругвай, Г-н Хосе Мухик е известен със своята скромност

(какъв оксиморон - нима доживяхме!). Той живее в собствената си

обикновена наследствена къща и кара Фолксваген Бийтъл. През зимата,

когато в Уругвай настъпят студове, той заявява по телевизията, че ако все

още има бездомни по улиците, могат да заповядат да пренощуват в

президентството.






Гласувай:
4



1. orlinpetkov - страхотна статия браво
23.08.2012 08:27
страхотна статия браво
цитирай
2. анонимен - PROO-Обяви България
27.08.2012 16:07
Безплатен портал за обяви. Ако предлагате или търсите стоки и услуги, това е вашият сайт за обяви, подреден удобно по секции. - http://www.proo-obyavi.bg/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: conspiracii
Категория: Други
Прочетен: 499569
Постинги: 87
Коментари: 232
Гласове: 208
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031